Kayseri şivesinde kösnük ne demek?
TDK’ya göre çiftleşmek isteyen hayvan, özellikle at. Kayseri için joker, küfür, her yerde her anlamda kullanılır.
Kösnük kime denir?
Kösnük kelimesi, çiftleşme isteği aşamasına gelmiş ve çiftleşmek isteyen hayvanlar için kullanılır ve bu hayvanlara Kösnük hayvanları denir.
Kayseri yerlisi ne demek?
Kayseri merkez ilçelerinde kayıtlı olan kişilere verilen isim. Develi ve Hacılar gibi ilçeleri de ekleyebiliriz.
Kayseri ağzı yapmak ne demek?
Yapma niyetiniz olmasa bile sanki bir şey yapmak istiyormuş gibi konuşmak. Birini bir şey yapmaya davet ettiğinizde, o kişiye isteksiz bir teklifte bulunuyorsunuz.
Dölek dur ne demek?
Dölek: Dur. Avucunu yırtarım: Yanaklarını yırtarım. At gibi kişner: Olduğun yerde kal.
Kayserililer birbirine ne der?
Kayseri’deki insanların birbirlerine hitap ederken kullandıkları benzersiz bir ifade vardır: “Özür dilerim”. Bu ifade, Kayseri’deki insanların benzersiz kültürlerini sevdiklerini ve birbirlerine “Özür dilerim” dediklerini gösterir.
Köşger ne anlama gelir?
I. (Farsça kefş-ger’den) günlük konuşma dilinde kullanılan, kunduracı, kunduracı tamircisi.
Cırtık atmak ne demek?
Yerel bir karaktere sahiptir ve memleketimde “Çırttik” olarak telaffuz edilir. Genellikle huzursuz, yaramaz çocuklara karşı kullanılır.
Bubuş ne demek?
Bubuş: Afyon, Isparta Bubuş, Afyon ve Isparta’da üzüm, şeker, leblebi gibi taneli atıştırmalıklara verilen isimdir.
Kayseri’nin eski adı nedir?
Kentin en eski adı olan Mazaka, Roma dönemine kadar varlığını sürdürmüş; Roma döneminde kente “imparatorun kenti” anlamına gelen Kaisareia adı verilmiş; bu ad Araplar tarafından Kaysariya adıyla kullanılmıştır.
Rum Kayseri ne demek?
Osmanlı şairleri Sultanlarını “Yunanlıların İmparatoru” olarak yüceltirken, tarihçiler onu “imparatorluk mirasının varisi” olarak yüceltmiştir. II. Bayezid kendisini Yunanca adlarıyla “Basilius Basileon” veya “Magistos Basileus” olarak tanımlamaktadır. Kanuni Sultan Süleyman kitaplarından birinde kendisini “Yunan Kayseri” olarak tanımlamaktadır.
Kayserililerin kökeni nedir?
Osmanlı döneminde Oğuz boylarının Kayseri ve çevresine göçü devam etmiştir. Osmanlı döneminde ve sonrasında gelen boyların eski boylarına katılmış olabileceği varsayımına dayanarak Selçuklu döneminde gelen boyların bir kısmının aynı kollardan gelmiş olması çok muhtemeldir.
Zollu ne demek Kayseri?
Kayseri lehçesinde yaygın olarak kullanılan Zollu kelimesi güzel anlamına gelirken, Gada kelimesi ise bok değil, bela anlamına geliyor.
Gadanın alayım ne demek?
Öncelikle bu ifadenin TDK’ya göre anlamına bakalım. “Seninle ilgileneceğim” ifadesi şu anlama gelir: “Ben senin dertlerini çekeyim, ben acı çekeyim, sen mutlu ol.” TDK’ya göre sorumluluk almak, bir kişinin günah ve suçluluğunun sorumluluğunu almak anlamına gelir.
Ame hala ne demek?
Bu, Afşar Türkleri için genel olarak doğru olan bir ifadedir. Babanızın kız kardeşinin adı Bibi’dir (Kayseri yerlilerinden, ame) ve annenizin kız kardeşinin adı Hala’dır.
Nörüyon ne demek?
Kısaltma. [1] (argüman) Yozgat’a ait bir konuşma biçimidir. Ne örüyorsun? “Ne yapıyorsun?” sorusunun kısa biçimi.
Sırça kösk ne demek?
Özellikle Sırça kelimesi daha çok Sırça Köşkü olarak bilinmekte ve farklı bir anlamla kullanılmaktadır. Bu bağlamda “cam köşk” ifadesi “Toplumdan soyutlanmış bir kişinin yarattığı dünya” olarak ifade edilebilir.
Zopcuk ne demek?
hafifmeşrep, kendine güvenen veya büyük, beceriksiz, sakar.
İllik ne demek Kayseri?
Nevşehir ve Kayseri bölgelerinde ERLİK kelimesi insanların sahur için erken kalktığı zamanı ifade etmek için kullanılır. Ne diyorsunuz? Nevşehir’de illik veya ellik denir, ancak kelime aslında erliktir. İnsanlar ya da engelli derler.