Karakolda ifade verince ne olur?
Emniyette ifade verildikten sonra yapılacak işlemler Cumhuriyet savcısı, soruşturma sırasında toplanan delilleri ve ifadeleri değerlendirerek şüphelinin cezalandırılması veya eldeki delillere göre şüphenin yeterli olmaması nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığına (kovuşturmaya yer olmadığına) karar verilmesi amacıyla iddianame düzenleyebilir.
Bir ifade kaç saat sürer?
Bir ifadenin alınmasının süresi, suçlamanın türüne ve olaya bağlı olarak değişir. Herhangi bir polis karakolunda (karakol) veya jandarmada 1 saat sürebilen bir ifade, uyuşturucu veya organize suç gibi şubelerde 12 saat sürebilir.
Kimler ifade alır?
İfadeler yalnızca jandarma, polis veya savcı gibi kolluk kuvvetleri tarafından alınır. Soruşturma aşamasında tanık ifadesi, kanunda belirtilen görevliler dışındaki kişiler tarafından alınamaz.
Polise ifade vermek ne demek?
Tanıklık; Cumhuriyet savcısının hakkında soruşturma yürüttüğü şüpheliden, kolluk kuvvetleri (polis, jandarma vb.) veya Cumhuriyet savcılığı tarafından suç olayı hakkında bilgi istenmesidir.
Emniyette ifade verdim sonra ne olacak?
Savcı, ifadeden sonra genellikle kişiyi tutuklama veya adli kontrol için ceza adaleti hakimine sevk eder. Ceza adaleti hakimi daha sonra şüphelinin duruşma sırasında tutuklanıp tutuklanmayacağına veya serbest bırakılıp bırakılmayacağına karar verir. Bu sorgulamanın tek konusu, kişinin tutuklanmasının gerekli olup olmadığı sorusudur.
İfadeye gitmeyince ne olur?
Polise veya savcılığa çağrılırsam ve gitmezsem ne olur? Eğer ifade vermek için gelmezseniz, size karşı tutuklama emri çıkarılabilir. Bu durumda, kolluk kuvvetleri sizi ifade vermeye zorlayabilir.
Polis ifadeye ne zaman çağırır?
Kişinin zorla getirilmesine karar verilmesi halinde savcının ifade vermeye çağrılması için süre sınırı 24 saattir. Kişinin bu süre içerisinde hazır bulunması gerekir.
İfadeye çağırılmak nedir?
Açıklamada bulunmak veya açıklama yapmaya çağrılmak; şüpheliye, polis veya jandarma yani kolluk kuvvetleri tarafından soruşturma dosyası açılmış bir husus hakkında soru sorulması anlamına gelmektedir.
Polise verilen ifade nereden bakılır?
UYAP SMS Bilgi Sistemi, dava dosyaları ve icra takip bilgileri de dahil olmak üzere sistemde gerçekleştirilen işlemlere ilişkin uyarı, veri ve duyuruların kısa mesaj (SMS) yoluyla kullanıcılara iletilmesini sağlamaktadır.
Polis telefonla ifadeye çağırır mı?
Polis sizi ifade almak için aradığında, genellikle polis size bir suç veya olay hakkında soru sormak istediği içindir. Bu durumda, polis sizinle telefonla iletişime geçecek ve olay hakkında bilgi isteyecektir.
Hangi suçlarda ifadede avukat zorunlu?
CMK m.150/3. Maddeye göre; Şüpheli veya müdafii bulunmayan sanık isterse, en az beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturma sırasında bir müdafi görevlendirilmelidir.
Karakola şikayetten sonra ne olur?
Suç duyurusunda bulunulması üzerine polis, konuyu ilgili Cumhuriyet savcılığına bildirir, Cumhuriyet savcılığının emir ve talimatları doğrultusunda olayı soruşturur, savcılık tutanağı düzenler ve dosyayı Cumhuriyet savcılığına iletir.
Karakola ifade verince ne olur?
Polis karakolunda ifade verdikten sonra aleyhinize yeterli delil yoksa veya suçun niteliği önemsizse, savcı sizi serbest bırakmaya karar verebilir. Bu durumda, aleyhinize hiçbir suçlama yöneltilmeyecek ve suç sabıka kaydınıza girmeyecektir. Ancak soruşturma devam edebilir ve yeni delil bulunursa, sizden tekrar ifade vermeniz istenebilir.
Polis ifade için neden arar?
Polis veya savcı tarafından bir olay hakkında ifade vermeniz istendiğinde ve siz ne şikayetçi ne de tanık değilseniz, bu genellikle bir suç şüphesi olduğunu gösterir. Şüpheliyseniz, öncelikle size karşı hangi iddiaların yapıldığını anlamak önemlidir.
Savcılık neden fotoğraf ister?
Teşhis, şüpheli veya sanığın mağdur veya tanığa gösterilerek kim olduğu veya suçun gerçek faili olup olmadığının belirlenmesi işlemidir.
Karakola ifade verdikten kaç gün sonra dava açılır?
Polis karakolunu arayıp ifade verdikten ve şikayette bulunduktan sonra kaç gün geçer? Polis karakolunda ifade verdikten sonra, davayı açmak için gereken süre savcının dosyayı inceleme ve delil toplama yaklaşımına bağlıdır. Bu süreç birkaç hafta veya ay sürebilir. Tam olarak ne kadar süreceğini söylemek imkansızdır.
Karakola şikayetten sonra ne olur?
Suç duyurusunda bulunulması üzerine polis, konuyu ilgili Cumhuriyet savcılığına bildirir, Cumhuriyet savcılığının emir ve talimatları doğrultusunda olayı soruşturur, savcılık tutanağı düzenler ve dosyayı Cumhuriyet savcılığına iletir.
Sadece ifade ile ceza verilir mi?
Yukarıda verilen tanık ifadeleri hakkındaki bilgilerden de görülebileceği gibi, tanık ifadeleri ceza davalarında çok önemlidir. Ancak bu konu hakkında detaylı bilgi vermeden önce kısaca şunu belirtelim: Sadece tanık ifadelerine dayanarak ceza vermek veya mahkumiyet kararı vermek mümkündür…
Hangi durumlarda ifadeye çağrılır?
Tanıklık, olay hakkında bilgi edinmek ve aleyhinize açılan bir suç duyurusu veya ihbar nedeniyle ilk savunma tedbirleriniz için verilir. Şüpheli dışındaki kişilerin ifadelerine genellikle kamuya açık ifadeler denildiği görülmektedir.