İçeriğe geç

Eski Kölelere Ne Denir

Eski Türkçede köle ne demek?

Türkçede Kul, Benda ve Halayık terimleri köle, cariye4 ve Odalık ise erkek ve kadın köle için kullanılır (Aydın ve Hamidullah 1988: 237).

Eski Türklerde köle nedir?

Kaynaklarda, Hunlarla başlayan eski Türkler tarafından köle kullanımından bahsedilmektedir. Han döneminde bunlar, büyük evlerde hizmetçi olarak çalıştırılan ev köleleri veya hizmetçilerdi. Toba’da kölelerin bir kısmı üretim alanlarında, diğerleri ise büyük meralarda çoban olarak çalıştırılıyordu [6].

Eski yunanca köle ne demek?

Homeros, Hesiod ve Theogonis’in eserlerinde kölelerden δμώς (dmōs) olarak bahsedilmiştir. Terim genel bir anlama sahiptir, ancak özellikle savaş ganimeti (yani mülk) olarak kullanılan savaş esirlerini ifade eder.

Osmanlıda köle ne demek?

Geçmişte savaşlarda esir alınan veya herhangi bir şekilde satın alınan erkeklere köle, kadınlara ise cariye deniliyordu (Pakalın 1993: 259, 300). Köle ve cariyeler, hürriyetlerine sahip olmayan, bir başkasının hâkimiyeti ve kontrolü altında bulunan, parayla alınıp satılan kişilerdir (Sak 1992: 6).

Eskiden kölelere ne denirdi?

Özgürlüğü olmayan, başkalarının egemenliği altında bulunan ve parayla alınıp satılan kişilere köle denir (Pakalın, 1993: 300). Türkçede köle kelimesi yerine bazen kul, bende, halayık, köle ve cariye veya odalık terimleri de kullanılmaktadır (Aydın vd. 2002: 237).

Eski dilde köle ne demek?

Nişanyan Sözlüğü, köle anlamına gelen Arapça ġulām kelimesinin, piç anlamına gelen Farsça kola kelimesinin veya Türkçe kul kelimesinin kelimenin kökeni olabileceğini belirtmektedir. Öte yandan, kelime aynı zamanda yük hayvanı anlamına gelen Türkçe kölük kelimesiyle de karşılaştırılmıştır.

Köleye ne denir?

Başkasının malına ve mülküne sahip olan kimseye köle, memlük veya hizmetçi; köle sahibine ise efendi veya mevla denir.

Cariye kime denir?

Cariye veya halayik, savaşta esir alınan veya başka bir şekilde köleleştirilen ve her konuda efendilerinin iradesine bağlı olan kadınları ifade eder. Karavaş ismi ayrıca savaşta esir alınan kadınlar için de kullanılır.

Mükatebe ne demek?

Kitābet sözleşmesi (mukātebe), İslam hukukunda kabul edilen köleleri özgürleştirme yöntemlerinden biridir. Bu sözleşme, köleyi efendisine mal veya fayda olabilecek bir bedel ödemeye mecbur eder ve bedeli öderse özgür olur. Bedel ödenene kadar köle olarak kalır.

Roma’da kölelere ne denir?

Roma Cumhuriyeti’nin toplumsal yapısı; kraliyet ailesi ve soylular (patrisyenler), özgür Roma halkı (plebler) ve köleler (servus) olmak üzere üç sınıfa ayrılmıştı ve Roma’yı yöneten Senato, patrisyenler ve pleblerden oluşuyordu (Burks, 2008: 10).

Farsça köle sahibi ne demek?

Hoca kelimesi Farsça kökenli bir kelimedir. Aslı “hâce” Farsça sözlükte “köle sahibi, ağa, zengin adam, vezir, tüccar” anlamına gelir.

Doulos ne demek?

Aslında bu noktada kölelik meselesini anlayabilmek için, köle ve efendiyi tanımlayan iki Yunanca kelime olan “doulos” (köle) ve “despotos” (efendi) sözcüklerine daha yakından bakmak önemli olacaktır.

Kuran’da kölelik var mı?

Toplumun bir parçası olarak kabul edilir ve Kuran ve Hadis’te kapsamlı bir şekilde bahsedilir. Bununla birlikte, bu metinlerde kölelik kurumuna çeşitli kısıtlamalar getirilmiştir. Köleler, dini konularda özgür insanlarla eşit kabul edilmiştir. İslam köleliği yasaklamamıştır.

Odalık cariye ne demek?

Odalık, çeşitli bölgelerden savaş esiri olarak Osmanlı saraylarına getirilen veya Sultan’a hediye olarak verilen cariyelerdir. Osmanlı hareminde cariyelik yoluyla Sultan’ın karısı statüsüne yükselme şansına sahip olan bu kadınlardan onlarcası vardı.

Osmanlı’da avrat pazarı ne demek?

Avret Pazarları [lb 1] (Osmanlı Türkçesi: پازار, romanize: Avret Pazarları) veya köle pazarı, 15. yüzyılın ortalarından 20. yüzyılın başlarına kadar faaliyet gösteren Osmanlı İmparatorluğu’ndaki (günümüz Türkiye’si) İstanbul’daki bir pazardı. Avret Pazarları [lb 1] (Osmanlı Türkçesi: پازار, romanize: Avret Pazarları) veya kadın köle pazarı, 15. yüzyılın ortalarından 20. yüzyılın başlarına kadar faaliyet gösteren Osmanlı İmparatorluğu’ndaki (günümüz Türkiye’si) kadın köle pazarıydı. İstanbul şehrinde bir kadın köle pazarıydı.

Farsça köle sahibi ne demek?

Hoca kelimesi Farsça kökenli bir kelimedir. Aslı “hâce” Farsça sözlükte “köle sahibi, ağa, zengin adam, vezir, tüccar” anlamına gelir.

Cariye ne demek?

Cariye veya halayik, savaşta esir alınan veya başka bir şekilde köleleştirilen ve her konuda efendisinin iradesine bağlı olan kadına denir.

Mükatebe ne demek?

Kitābet sözleşmesi (mukātebe), İslam hukukunda kabul edilen köleleri özgürleştirme yöntemlerinden biridir. Bu sözleşme, köleyi efendisine mal veya fayda olabilecek bir bedel ödemeye mecbur eder ve bedeli öderse özgür olur. Bedel ödenene kadar köle olarak kalır.

Eski Türkçede cariye ne demek?

Özet: Cariye, köle demektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Prezervatif Kullanan Escort